Mondavilág és turizmus

 Ásotthalom az alföldi mondavilágra építi idegenforgalmát: Rózsa Sándor betyárvezérre, Pipás Pistára és a szeged környéki boszorkánytörténetekre. A település jelenleg is rendelkezik turisztikai értékekkel, mint például a Rózsa Sándor Élményház, a betyárról elnevezett híres nyárfa vagy a Csodarét tan- és túraösvény. Mindemellett az önkormányzat szeretné olyan turisztikai attrakciókkal bővíteni kínálatát, amely egy igazi működő turizmust tud kialakítani a nagyközségben. Ennek a része az a projekt, amelynek ötlete három évvel ezelőtt született meg Toroczkai László polgármester és a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatójának közreműködésével.
Balástya, Tömörkény István családjának eredeti háza

Mivel a település számára fontos Rózsa Sándor legendáriumának megőrzése, a polgármester felkutatott egy bizonyítottan a betyárhoz köthető épületet a megyében. Így született meg az elgondolás, hogy Tömörkény István író Balástyán található családi kúriáját áthelyeznék Ásotthalomra. A ház összeköthető Rózsa Sándorral, hiszen az író két, a Régi dolgok és Rózsa Sándor nálunk című novellájában is megemlíti, hogy a betyár megfordult ebben az épületben.

Az épület áthelyezése csak úgy, mint a skanzenekben szokás, tégláról-téglára történt. A Tömörkény család háza Ásotthalmon a Rózsa Sándor Élményház közvetlen szomszédságában kapott méltó helyet.

A településen rendkívül nagy igény van nem csak a jövőben ideérkező turisták, hanem a helyi lakosság részéről is olyan vendéglátóipari egységek kialakítására, amely kiszolgálja mind az ott élőket vagy a településre érkező vendégeket. A Tömörkény Ház egy többfunkciós épület lesz, hiszen hivatalosan a gasztromúzeum nevet kapta. A ház alatt egy boros pince lesz kialakítva, ahol állítólag Rózsa Sándor még a lovával is lent járt. Az épület felső részében egy nem mindennapi étterem fog működni. A polgármester elmondta, hogy ez nem egy hagyományos étterem lesz: a felszolgáló személyzet korabeli viseletben fog dolgozni, az ételek a 19. századi Szeged környéki receptek alapján fognak elkészülni, kizárólag helyi alapanyagok és termékek használatával. Az étlap mellett az itallapról is hagyományosan elkészített italokat, borokat, szörpöket lehet majd választani.

A Tömörkény Ház megtekintéséhez többféle kategóriájú jegy lesz majd vásárolható. Az alap jeggyel a kiállítótér tekinthető meg, a másik két fajta pedig már a borospince és az étterem látogatására is lehetőséget nyújt.

Az épület munkálataival jelenleg a felénél járnak, ami azt jelenti, hogy nyár folyamán már át is adhatják, de egyelőre a nagyközönség előreláthatólag csak jövőre veheti birtokba Ásotthalom új turisztikai létesítményét.